Skip to main content

Topsportcentrum

 

Topsportcentrum

Het topsportcentrum in Wilrijk is het zenuwcentrum van de topsportwerking van Taekwondo Vlaanderen. De atleten komen er bijna dagelijks samen voor fysieke en sporttechnische trainingen onder leiding van de gediplomeerde trainersstaf van de topsportwerking. Het topsportcentrum biedt een topaccommodatie voor taekwondo, voetbal, basketbal, judo, badminton, zwemmen, tennis en snowboarden.

Moderne accommodatie

Het gebouw waarin de topsportschool is ondergebracht, bestaat uit een betonnen sokkel en een lichte glazen bovenbouw. Voor het taekwondo is er een ruime oefenzaal. Op de begane grond bevindt zich voorts ook een grote topsporthal. In de bovenbouw zijn de luchtige klassen ondergebracht, met een goed uitgeruste krachtzaal en een refter waar 150 leerlingen tegelijk een warme maaltijd kunnen nuttigen. Sfeerfoto's van de Topsportschool Antwerpen.

Topsportmentaliteit

Taekwondo Vlaanderen staat overigens garant voor een optimale medische begeleiding. Zo kunnen de topsportleerlingen steeds terecht bij de vaste kinesist van de topsportschool. De echte topsportmentaliteit komt mee tot stand door de aanwezigheid van andere topsportrichtingen in het Stedelijk Lyceum Topsport te Antwerpen

 

Topsportschool Antwerpen

Een topsportschool is de benaming van een school waar leerlingen hun secundair onderwijs kunnen combineren met intensieve opleiding en training in een bepaalde sport.  Er kan gekozen worden tussen 13 sporten, één daarvan is taekwondo. De topsportscholen werden opgericht om jongeren niet voor het dilemma te plaatsen om te kiezen voor sport of studie. De Vlaamse overheid hoopte hiermee ook de prestaties van de Vlaamse sporters in internationale competities te verbeteren en startte het systeem in 1998. Het zijn scholen waar topsportrichtingen worden aangeboden in ASO, TSO en BSO. En vergis u niet, het lessenpakket is even zwaar als in het normale onderwijs. Door in compacte groepen gericht te werken kan men echter theorie-uren uitsparen en meer sport inbouwen.

Omkadering

Het omkaderingsteam voor de opleiding taekwondo in de topsportschool bestaat uit Technisch Directeur Topsport Laurence Rase en een team van specialisten waaronder taekwondotrainers, een fysical trainer, een kinesist en een psycholoog. De leerlingen krijgen tussen de 10 en 12 uur taekwondotraining per week. Daarnaast wordt er 5  à 6 uur per week gewerkt aan cardio, kracht, lenigheid en houdingstraining.  De topsportatleten kunnen daarnaast ook steeds beroep doen op een kinesist, voedingsdeskundige, psycholoog en artsen die verbonden zijn aan de Antwerpse topsportschool.

Hoe ziet een gemiddelde dag eruit op de topsportschool?
7:00 opstaan en ontbijt
8:15-10:30 fysieke training
10:30-12:00 les
12:00-13:00 middagpauze
13:00-17:00 les
17:30-19:30 specifieke training
Evaluatie

Presteren is ook één van de vereisten om aan boord te blijven van het topsportteam. Elke atleet wordt geëvalueerd aan een aantal criteria om in te stromen en door te stromen in de topsportschool. Voor meer informatie over topsport of de topsportschool, gelieve contact op te nemen met mevr. Laurence Rase, Technisch Directeur Topsport van Taekwondo Vlaanderen.