Skip to main content

Poomsae Seminarie

Voorzitter Erik Baert en Grootmeester Kang Ik-Pil tijdens een prijsuitreiking na een stage

 

Jaarlijks organiseert Taekwondo Vlaanderen een Poomsae seminarie met een internationale grootmeester. Sinds 2017 is dit GM Kang Ikpil & Master Kambiz. Zij zijn beide experts op het gebied van poomsae.

Dit seminarie begeeft zich op een ander level dan de meeste trainers gewoon zijn. De poomsae worden niet gelopen of overlopen zoals op andere trainingen met wat aandacht voor de uitvoering van de techniek. Tijdens dit seminarie worden de poomsae vanuit een zeer specifiek thema behandeld. Zo kwam het inzetten van het zwaartepunt voor het creëren van de juiste snelheid en kracht van de beweging en het vloeiend bewegen al aan bod.

Kortom een high level seminarie dat de kennis en kunde van poomsae naar een ander niveau brengt.

Dit seminarie is daarom een aanrader voor iedereen die zich wil verdiepen in de kunst van poomsae. Een must voor alle trainers die verder willen kijken dan enkel het lopen - opeenvolging van technieken - van een poomsae.

Het volgende seminarie

Februari 2021

 

Nog niet overtuigd?

Taekwondo Vlaanderen had in 2018 een interview met deelnemer Andrew Brands na de stage van Grootmeester Kang Ik-Pil in Gent. Hieronder leest u de meest belangrijke passages uit het interview dat toen verscheen in de Taekwondo Contact Online. 

Grootmeester Kang Ik-Pil. Kan je in een paar regels omschrijven waarom de man zo belangrijk is voor het Poomsae?

"GM Kang Ik Pil heeft op de eerste WT wereldkampioenschappen poomsae een gouden medaille behaald en is op dit moment de referentie binnen de poomsaewereld. Hij beschikt over een grote kennis van energetisch bewegen en gaat heel praktisch om met de bewegingen die voorkomen in de verschillende taegeuks en poomsaes. Hij begrijpt alle toepassingen en deelt deze met iedereen zodat men begrijpt waarom een beweging in een poomsae voorkomt en waarom de volgorde van bewegingen zo is opgebouwd." 

Hoe ziet zo'n stage er concreet uit? 

"Een stage met GM Kang Ik-Pil duurt twee dagen. De eerste dag was het toegankelijk voor alle graden (kup en dan). Hij begon de stage met een opwarming, verzorgd door onze Koreaanse collega uit Wallonië, Meester Park. Daarna begon GM Kang Ik Pil aan de basisbewegingen en taegeuk 1,2 en 3 Jang. Telkens als er ongeveer een uur zweten en zwoegen voorbij was gaf hij ons een pauze van tien minuten. Tussen de taegeuks door liet hij iedereen samen rond hem verzamelen zodat we allemaal duidelijk konden zien wat hij van ons verwachtte en zodat we duidelijk konden zien hoe de beweging/stand moest worden uitgevoerd. Na de middagpauze gingen we eerst verder met een groepsfoto, daarna opnieuw een opwarming, gegeven door Meester Park, en werkten we de resterende taegeuks af van vijf tot en met acht.

En het verloop van de tweede dag? 

"De tweede dag was hoofdzakelijk voor dangraden gepland aangezien we Poomsae Koryo tot en met Hansu zouden lopen. Maar er was ook de mogelijkheid aan de gekleurde banden om deel te nemen, Meester Kambiz ontfermde zich over de kup graden en liep met hen opnieuw door de basis en de verschillende taegeuks."

Vrijwel iedereen die de stage heeft gevolgd heeft het grootste respect voor Grootmeester Kang?

"Heel begrijpelijk. Mij zal bijblijven hoe nederig GM Kang is en hoeveel hij apprecieert wat mensen voor hem doen. Hij genoot van de vroege wandelingen door Gent. Elke morgen stond hij om 4 uur op waarbij hij twee uur stretchte en daarna een uurtje ging wandelen door Gent. Om zeven uur stond hij dan zo fris als maar kan aan het ontbijt. Na een stage met GM Kang heb ik ook altijd het gevoel dat iedereen met een goed gevoel naar huis gaat."