Skip to main content

Meldpunt geweld en misbruik

 

Heeft u te maken met grensoverschrijdend gedrag, een probleemsituatie of een ander probleem in uw club waar u niet onmiddellijk een oplossing voor vindt? Dan kan u terecht bij Nele Schouterden, het Aanspreekpunt Integriteit (API) van Taekwondo Vlaanderen. U kan haar bereiken via mail sporttechnisch@taekwondo.be of via telefoon 011/87.09.18. Bij de API van de federatie kunt u als ouder, trainer, begeleider of andere betrokkene terecht met een vraag, vermoeden of klacht over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. De API is een neutraal persoon die discreet en onafhankelijk handelt. Nele zal de melder van de klacht wegwijs maken met de gepaste informatie, advies of eventuele doorverwijzing. Zij zal uw klacht of vraag met alle discretie en respect behandelen.

Tips van de overheid

​​​​​​Hoe gaan we anno 2020 met elkaar om in een sportclub? Voel je je niet goed bij het gedrag van anderen in je sportclub en twijfel je eraan of dit gedrag grensoverschrijdend is? Blijf er niet mee zitten en doe er iets mee. Op de overheidswebsite Sport met Grenzen kan je op een toegankelijke manier inzicht verwerven in een moeilijke materie.

Pesten

Pesten komt in de sportclub vaak voor. Lees hier hoe je ermee omgaat in een sportclub. 

1712

Heb je vragen over geweld, misbruik of kindermishandeling? Dan kan je steeds terecht bij de organisatie 1712. Op hun website vind je onder andere korte filmpjes over wat seksueel misbruik is, wat het is als je ouders elkaar pijn doen, wat je kan doen als andere kinderen jouw pijn doen ... Daarnaast kan je steeds telefonisch en via mail bij hen terecht voor andere vragen of een gesprek.

Child Focus

Child Focus is dag en nacht, elke dag van de week, te bereiken op het gratis noodnummer 116 000. Iedereen kan hier terecht om een verdwijning, een internationale kinderontvoering door een ouder of een situatie van seksuele uitbuiting van een minderjarige te melden. Ook een vermiste jongvolwassene (18 tot 24 jaar) waarvan de verdwijning onrustwekkend is, kan via dit nummer aan Child Focus gemeld worden.

Zelfmoordlijn

De zelfmoordlijn helpt je met vragen over zelfmoord. Die kunnen persoonlijk zijn of je kan je zorgen maken over iemand die met zelfmoordgedachten worstelt. Je kan er ook terecht als je het moeilijk hebt met een zelfmoord in je nabije omgeving.

Winnen en toch fair-play? 

Tenslotte leest u hier ook een handig dossier over de eeuwige strijd om winnen te combineren met een geest van correcte opvoeding en fair-play!